Sabtu, 16 Ogos 2014

Ruangan khas Untuk Bawang, Kentang, Halia dsb

Bahan-bahan penting yang akan digunakan untuk setiap kali memasak ialah

1) bawang merah
2) bawang putih
3) halia.
4) kentang... Utk family aku kentang ni agak penting untuk masakan emergency laa.. Kalu takde idea, buat sup buh kentang.. Tak pun goreng je.. Senang.. 

Cara simpan kentang ni sama je dengan bawang so boleh la di letak setempat dengan bawang.  Tak perlu diletakkan di dalam peti ais. Tapi ia memerlukan ruangan yang terbuka dan ada pengaliran udara supaya tak cepat busuk. Kalau nak letak dalam bekas pun boleh tapi pastikan ada lubang 

Antara contoh cara menyimpan bawang..








Disamping itu, senarai bahan-bahan yang kat bawah ni pun perlu juga ada stok skit untuk menjadi pelengkap masakan terutama masakan melayu... 

1) Lengkuas
2) serai
3) kunyit hidup
4) daun kunyit
5) daun limau purut
6) daun sup
7) daun ketumbar
6) daun bawang
7) daun kari

Nanti aku akan buat satu entry khas cara menyimpan bahan-bahan ni pulak... 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan