Ahad, 10 Ogos 2014

Part 2: Susun Atur Dapur

Salam semua... 
Masih lagi dalam mood mengemas dan meng'makeover' dapur.,.

Untuk lebih teratur dan mengurangkan serabut,  aku rasa perlu untuk aku buat dulu senarai ruangan yang patut ada di dapur ni. Pembahagian ruangan ni penting supaya kita dapat mengumpulkan semua barangan yang sama kategori tu setempat. 

Mungkin korang punya keperluan lain dari senarai ni. Jadi boleh je nak tambahkan atau kurangan ruang yang ada ye..

Setiap ruangan ni aku buat entry secara terperincin sertakan contoh gambar koleksi pakcik google untuk inspirasi.. 

  • Ruangan khas tong sampah dan kitar semula
  • ruang khas bawang merah, bawang putih, halia, & kentang 
  • ruang khas barangan rempah kering seperi garam, serbuk lada, perasa, tepung dll
  • Ruangan khas untuk susu tepung, kopi, teh atau bahan menyediakan minumnan
  • ruang khas pisau/sudu/garpu
  • ruang khas alatan memasak seperti periuk, kuali dll
  • ruang khas peralatan pinggan/mangkuk/cawan yang digunakan harian
  • Ruang khas tempat simpan pinggan/mangkuk/cawan utk tetamu
  • Ruangan khas alatan eletrik seperti blander, roti maker, microwave



Tiada ulasan:

Catat Ulasan